Közhasznúsági beszámoló 2010

Amikor ezt a beszámolót a kezükben tartva olvassák, reményeink szerint képet kapnak róla, egyesületünk milyen erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Gödöllő és környéke közbiztonsága elfogadhatóbb legyen az elmúlt esztendőben.

Higgyék el, hogy ez a sziszifuszi munka hatalmas önfeláldozást és kitartást igényelt, minden egyes polgárőrtől.

Sajnos munkánk bemutatásánál elkerülhetetlen a rideg számadatok használata, mindazonáltal megpróbáltuk egyesületünk 2010. évi helyzetét, munkáját a lehető legegyszerűbb formában önök elé tárni.

Természetesen amennyiben ezen a tájékoztatón kívül kérdésük, észrevételük merülne fel, kérem, keressék az egyesületet a következő elérhetőségeken:

Tel: 06 30 621-4468, 06 30 621 4983,

Email: h.evelnokseg@freemail.hu

Néder Erzsébet elnök

A 2010-es évet egyesületünk 23 fős taglétszámmal kezdte.

Sok tagunk morzsolódott le évközben, mivel nem tudták felvállalni a szolgálatokkal járó plusz terheket, és a tagfelvétellel kapcsolatos körülményeink is megnehezedtek.

Ennek ellenére mindent elkövettünk annak érdekében, hogy a létszámunk növekedjen, de ne rontsa, az egyesület munkájának színvonalát. Sajnos a második félév változásai nagyban befolyásolták taglétszámunkat a negatív irányba.

A következő diagrammokon bemutatjuk tagságunk 2010. évi összetételét néhány aspektusból.

Taglétszám változásai:

tagletszam1.jpg

lakohely.jpg

eletkor.jpg

Indulás az erőforrások terén:

Az év elején egyesületünk anyagi helyzete nagyon nehéz volt, a 2010. évet egyesületünk nettó 127.771-al kezdte meg.

Technikai hátterünk 15 db gépkocsit tett ki,2 db számítógépet valamint 15 db URH rádióval rendelkeztünk.

Nagy gondokat okozott az egymás közötti kommunikációban a rádiópark elavulása és a rendőrségnél bevezetett TETRA rendszer sem könnyítette meg a helyzetünket.

A taglétszám és ez a körülmény azt eredményezte, hogy egyesületünknek az előző évhez képest kevesebb előre tervezett szolgálattal kellett számolni.

Nézzük meg a háttér feladatokkal kapcsolatban elért eredményeket:

Tárgyalások útján sikerült támogatóinkat megtartani!

Jelentős összeggel támogatta egyesületünket 2010-ben az ARTESZ Kft.

Ezeken kívül bevételi forrást jelentett számunkra a

Budapesti Polgárőr Szövetségtől kapott pályázati támogatás,

a Művészetek Házától kapott támogatás,

a magánszemélyektől kapott támogatás

az adójuk 1%-ával támogatók köre.

(Ezúton is köszönetet mondunk minden segítségért, amit kaptunk.)

Összegezve a 2010. évben beszerzett anyagi erőforrás elérte a

676 771Ft-ot, így elégségesnek nevezhető volt az egyesület elnökségének és pénzügyi bizottságának háttér biztosító munkája.

A bevételek magával hozták, hogy a technikai háttér javítására és szinten tartására kicsi volt a lehetőség, de egyesületünk úgy hisszük élt azokkal a lehetőségekkel, amelyek szükségesek voltak a feladatok maradéktalan ellátásához.

Ez a szolgálatok számának lecsökkenését eredményezte, és elmondhatjuk, hogy egy nehéz évet tudhatunk magunk mögött.

Sajnos a következő esztendő sem ígér sokkal jobb helyzetet.

2010-ben sem kaptunk felkérést a Hungaroring biztosítására, így anyagi erőforrásaink egy része felszabadult, amit az egyesület fejlesztésére tudtunk fordítani.

Ennek köszönhetően 2010-ben beszerzésre került:

-       30 db új típusú láthatósági mellény, amely színvonalasabb külsőt kölcsönöz a polgárőrnek

-       16 pár fekete szolgálati cipő, az egységes megjelenés végett

-       A szolgálati pólóinkra ráhímeztettük a „POLGÁRŐRSÉG” feliratot

-       a Budapesti Polgárőr Szövetségtől pályázaton nyertünk egy Opel Astra típusú gépjárművet, amit sikerült felmatricázni és egyértelműbbé teszi a hova tartozásunkat.

A végzett munka:

A 2010. évben egyesületünk bűnmegelőző feladatainak ellátásához

190 szolgálatot adott, amelyből 150 volt előre tervezett, és 40 szolgálat pedig az előre nem látható események miatt, azonnal lett elvégezve.

esemeny.jpg

A diagrammon jól látható egyesületünk alkalmazkodóképessége és feladat centrikus szolgálatszervezése, mind az előre tervezett szolgálatoknál, mind az előre nem látható események tükrében.

Kimutatható, hogy egyesületünk a szolgálatok szempontjából negatív külső és belső változások ellenére, maximálisan a bűnmegelőzési feladatainak végrehajtására koncentrált.

És még egy szembetűnő dolog! A diagrammról jól kivehető, hogy Gödöllőn és környékén 2010-ben szeptemberben történt a legtöbb eseményünk.

A 190 szolgálat alatt (személy/szolgálat/órával számolva) egyesületünk tagjai 2736 órát teljesítettek, ebből 213 órát riasztásban.

(Halkan megjegyezve ez nettó 1 368 000Ft-nyi munka teljesítését jelenti

500Ft-os órabérrel.)

Gépjárműveink megközelítőleg 10375 km-t futottak, amelyhez a 1037 liter elhasznált üzemanyag közel 335 988 Ft-ba került.

Egyesületünk tagjai ennek a költségnek teljes részét saját zsebből finanszírozta.

szolg_adok_szama.jpg

A diagramon újra jól látható, hogy milyen alkalmazkodóképességgel rendelkezik egyesületünk, hisz a feladatok változása szerint változott a szolgálatba állók létszáma is. Itt is jól látható, hogy ugyan  lecsökkent a második félévben a létszám, de a szolgálatadók száma megmaradt.

Itt kell megjegyezni, hogy egyesületünk vezetője áprilisban váratlanul lemondott elnöki posztjáról és az egyesület új vezetéssel dolgozott tovább, majd szeptemberben az új elnök is lemondott elnöki pozíciójáról és újabb elnököt, vezetőséget választott a közgyűlés. Ez hatalmas feladatot adott az új vezetőségnek, mert olyan dolgokkal kellett megküzdenie, amiben még nem volt tapasztalatuk. (Pl.Bírósági bejegyzés) A szeptemberben megválasztott vezetőség nagy lendülettel igyekszik az egyesületet fellendíteni, hírnevét növelni és elismertebbé tenni a munkájukat. Ebben a legjobb úton halad.

Saját alap járőrtevékenységünk mellett, felkérésre, szolgálatokat adtunk Veresegyház és Budapest területein, főként rendezvénybiztosításában.

A Gödöllői Rkp. felkérésére 69 db közös szolgálatot láttunk el a rendőrség munkatársaival, ebből 17 akciót hajtottunk végre a Gödöllői Rendőrkapitányság nyomozóival.

(Az előző évhez képest a rendőrségi felkérések száma növekedett. Főként a Veresegyházi rendőrőrs-el folytatott közös munka miatt.)

A VPOP. felkérésére 2 akciót hajtottunk végre a VPOP Közép Magyarországi Regionális parancsnokság, Szellemi Tulajdonjog Védelmi Osztályának vám. kommandósaival valamint az Észak Budapesti Fővámhivatal munkatársaival.

A csökkenés a VÁM feladatok átszervezése miatt állt be.

Ezekből a számadatokból jól látható, hogy egyesületünk erőforrásait munkába fektette és a felvállalt feladatait a szűkös létszám és anyagi helyzete ellenére maradéktalanul ellátta.

Nézzük hát milyen eredményeket sikerült munkánkkal elérni.

esemenyek-megolasa.jpg

Eredmények:

Egyesületünk a 190 szolgálata során összesen 118 eseménnyel találta szemben magát, amelyből 20 esetben lett elfogás és előállítás a végkifejlet.

A 2010. év során polgárőreinknek 38 fővel kellett kapcsolatba lépnie szolgálatuk során. Kin segítettek, és mentővel vitettek el baleset vagy egyéb ok miatt, másokkal szemben kellett fellépni szabálysértés és egyéb közösség ellenes megnyilvánulás miatt.

Ezen kívül 28 balesetnél biztosítottuk a helyszínt, megakadályozva ezzel a további baleseteket, valamint elősegítve ezzel a rendőri intézkedés hatékonyságát.(Itt meg kell jegyezni, hogy tagjaink ilyenkor bizony az életüket is kockáztatják.)

34 alkalommal biztosítottuk valamilyen kiemelkedő rendezvény zavartalan lebonyolítását. (Pl.: Gödöllői Március 15-ei felvonulás,Gödöllői gyereknap,(ahol saját sátrat is állítottunk, hogy jobban megismertessük a polgárőrséget a lakossággal, illetve a gyerekeknek készségfejlesztő játékokat szerveztünk, ajándékokkal)  Belvárosi napok, Gödöllői szabadság napja stb.,)

Elismeréseink:

2010-ben egy tagunk töltötte be a 10 éves, egy tagunk pedig az 5 éves tagsági viszonyát, amit az Országos Polgárőr Szövetség Oklevéllel és tárgyjutalommal ismert el.

A 2010.-ben Gödöllőn nyújtott biztosítások kimagasló elvégzéséért, a Budapesti Polgárőr Szövetség 2 főt szolgálati arany érdeméremmel jutalmazott.

2011. évi terveink:

Lehetőség szerint taglétszámunk további bővítését tervezzük.

2011-ben tovább kívánjuk fejleszteni egyesületünk technikai hátterét, valamint legalább szinten kívánjuk tartani anyagi helyzetét.

Feladatainkat továbbra is olyan magas színvonalon szeretnénk ellátni, mint az idei esztendőben.(Ha lehetséges még hatékonyabbá szeretnénk válni.)

A Gödöllői Rendőrkapitányság dolgozóival meglévő kapcsolatunkat szeretnénk még tovább javítani.

Megoldásokat keresünk az anyagi helyzetünket befolyásoló negatív változásokra és amennyiben lehetséges alkalmazkodunk a szolgálatainkat igénylők kéréseihez.

Reményeink szerint 2011-ben áttörést érünk el az Önkormányzat vezetésével is.

Új koncepció kidolgozásával együttműködési lehetőségeket keresünk a

Pest-megyei polgárőr szövetség tagszervezeteivel úgy, hogy közben nem adjuk fel példásan jó kapcsolatunkat a Budapesti Polgárőr Szövetséggel sem.

Kelt: Gödöllő 2011. Február 05.

Tisztelettel:------------------------------

Néder Erzsébet elnök